Faceti o programare la clinica noastra

Aparitia dintilor de lapte

Dezvoltarea dintilor incepe inca din pantecele mamei, chiar de la inceputul dezvoltarii intrauterine. Primii muguri dentari apar inca din saptamana a 5-a de gestatie. La nastere, bebelusul are primul set de 20 de dinti, ascunsi in gingii. Incepand de la cateva luni dupa nastere, dintii incep sa erupa, astfel: incisivii centrali inferiori - in perioada lunilor 6 -10 dupa nastere, incisivii centrali superiori – in perioada lunilor 8-13 dupa nastere, incisivii laterali, inferiori si superiori – in perioada lunilor 8 – 16 dupa nastere, primii molari, inferiori si superiori – intre 13 si 19 luni de viata, caninii – intre 16 si 23 luni de viata, al doilea set de molari, inferiori si superiori – intre 25 si 33 luni de viata. Astfel, in jurul varstei de 3 ani, dentitia de lapte a copilului ar trebui sa fie completa.

Perioada eruptiei primilor dinti coincide cu perioada in care bebelusul nu mai beneficiaza de protectia anticopilor dobanditi de la mama, iar acest lucru, alaturi de tendinta lor de a explora bagand lucrurile in gura, ii face mai predispusi la infectii. De aceea, este necesar ca mamicile sa fie capabile sa diferentieze manifestarile caracteristice infectiilor, virale sau bacteriene, de cele provocate de eruptia dintilor.

Eruptiiile dintilor de lapte dureaza in jur de opt zile, adica trei-patru zile inainte si trei-patru zile dupa ce dintele a aparut din gingie. Anterior fazei de vizibilitate a dintisorului, pe suprafata gingiei se poate observa o mica umflatura de culoare gri-albastruie, chistul de eruptie, care dispare fara tratament. De asemenea, ca manifestari generale, copilul poate fi mai agitat ca de obicei, mai sensibil si plangacios, poate sa prezinte hipersalivatie, chiar o stare subfebrila (37-38 grade). Toate aceste simptome dispar dupa aparitia completa a dintisorului.

Pentru a usura putin situatia bebelusului, atunci cand ii apar dintisorii, mamicile pot sa recurga la un masaj usor al gingiilor, cu degetul curat sau cu o bucata de tesatura foarte curata, moale si umeda. Exista o serie de jucarii terapeutice umplute cu apa ce pot fi racite putin si oferite bebelusului – atentie! aceste obiecte nu se sterilizeaza prin fierbere si nici nu se ofera copilului inghetate. De asemenea, se poate administra paracetamol pentru usurarea durerii si scaderea temperaturii, mai degraba decat Ibuprofen, care prezinta o serie de efecte adverse. Este importanta indepartarea excesului de saliva din jurul gurii pentru a evita aparitia iritatiilor, insa nu prin stergere, ci prin tamponare.