Faceti o programare la clinica noastra

Ata dentara

Ata dentara este un instrument care nu trebuie sa lipseasca din trusa de ingrijire zilnica a danturii. Periajul corect efectuat, indeparteaza resturile alimentare de pe suprafata externa si interna a dintilor, insa este greu sa se ajunga, prin aceasta metoda, in spatiile interdentare. Aici intervine ata dentara, care poate curata aceste spatii, atunci cand tehnica este aplicata corect.

Ata dentara este un fir de plastic sau nailon care trebuie introdus in spatiul dintre dinti si care, pe masura ce este tras inspre exterior, antreneaza si eventualele resturi alimentare ramase in aceste zone, care pot cauza acumularea de bacterii nocive pentru dintii nostri.

Ata dentara se gaseste cu usurinta, atat in supermarket-uri, cat si in farmacii. Exista numeroase tipuri de ata dentara, ba chiar si panglica dentara, recomandata in cazurile gingiilor sensibile sau a sangerarilor gingivale.

Pentru ca aceasta tehnica sa aiba rezultatele scontate, trebuie respectate anumite reguli elementare. In primul rand, avand in vedere ca ne folosim degetele, trebuie sa ne spalam foarte bine pe maini, pentru a nu introduce microbi in cavitatea bucala. Apoi este nevoie sa folosim suficienta ata dentara, pentru ca manevra sa fie eficienta (cam 25-30 de cm lungime). Trebuie sa avem grija sa curatam toate spatiile interdentare, precum si partea interna a dintilor, printr-o miscare in forma literei « C », in jurul fiecarui dinte.

Beneficiile folosirii atei dentare sunt evidente. Daca periajul ne ajuta sa curatam suprafetele dintilor, ata dentara este destinata curatarii acelor spatii unde periuta de dinti nu poate ajunge. Spatiile interdentare sunt locuri excelante unde se pot acumula resturi alimentare care, daca nu sunt indepartate, pot duce la formarea tartrului si, in consecinta, la o respiratie urat mirositoare, precum si la formarea de carii si aparitia bolilor gingivale.