Faceti o programare la clinica noastra

Ce trebuie sa stim despre gingivita

Gingivita este o afectiune dentara nedistructiva, fiind cauzata, cel mai frecvent, de prezenta tartrului la baza dintilor. Aceasta pelicula depusa in zonele mentionate este o locatie excelenta pentru dezvoltarea unei flore bacteriene care contribuie la inflamarea gingiilor. Din fericire, o igiena orala sanatoasa, precum si, dupa caz, un tratament adaptat fiecarui caz in parte si urmat corect, pot duce, in mod sigur, la vindecare.

Pe de alta parte, ignorarea afectiunii, a primelor sale semne, in primul rand a sangerarii gingivale, poate avea efecte dintre cele mai nedorite, ducand pana la pierderea unora sau a tuturor dintilor. Netratata, gingivita evolueaza in parodontita, afectiune care se manifesta prin distrugerea elementelor de sustinere ale dintilor - gingie, radacina si os. De altfel, practica stomatologica a aratat ca, in majoritatea cazurilor, gingivita netratata degenereaza in parodontita.

Simptomele gingivitei sunt nespecifice: gingii umflate, de culoare rosu inchis sau vinetiu, cu aspect sticlos, dureroase la atingere uneori, care sangereaza fie spontan, fie dupa periaj sau folosirea atei dentare, halena (respiratie urat mirositoare). Evident, sangerarea este consecinta inflamatiei, gingiile devin mult mai sensibile, sangerand pana si la cel mai usor periaj.

Exista o serie de factori de risc ce pot fi asociati gingivitei si anume : varsta inaintata (inumitatea organismului este mai scazuta la batrani, favorizand aparitia inflamatiilor si infectiilor), un statut socio-economic precar, cu atentie scazuta pentru igiena proprie sau cu lipsa conditiilor adecvate pentru o igiena corecta, o educatie pentru santate precara si folosirea incorecta sau nefolosirea mijloacelor de efectuare a igienei dentare, fumatul, factori genetici, stresul, diverse afectiuni preexistente.

Diagnosticul este confirmat de medicul stomatolog, in urma unui examen vizual, a studierii radiografiei dentare, precum si a unei corecte anamneze a pacientului. Ultimele studii in domeniu arata ca exista o serie de enzime in saliva ce pot fi asociate cu producerea gingivitei. Prezenta acestor enzime in saliva unui pacient poate constitui un semnal de alarma pentru o eventuala aparitei a gingivitei, daca boala nu este inca manifesta.

Cauza principala a aparitiei ginigvitei este placa bacetriana care se depune pe suprafata dintilor.

In consecinta, tratamentul trebuie inceput tocmai prin inlaturarea acestor depozite bacteriene. Principiile de tratament pot merge de la corectarea sau intensificarea masurilor de ingiena orala, periaj profesional, indicatii de folosirea a unei ape de gura continand clorhexidina, fluorizare, etc, pana la tratament antibiotic sau chiuretaje, in cazuri mai grave.